Gesproken taal zal voor dove mensen altijd moeilijk blijven. Hierdoor gaat de communicatie tussen doven en horenden vaak niet gemakkelijk. Gesprekken lopen vaak vast doordat een van beide of beide kanten het gesprek niet goed begrijpen of kunnen voortzetten. De gevolgen hiervan zijn misverstanden, isolement en irritaties. Wederzijds begrip en een (basis-)beheersing van de Nederlandse Gebarentaal kan deze situaties oplossen. Hiervoor volgen veel mensen een cursus Nederlandse Gebarentaal.

De cursussen Nederlandse Gebarentaal zijn ontwikkeld door het Nederlands Gebarencentrum, een kenniscentrum op het gebied van de Nederlandse Gebarentaal. Deze cursussen worden gegeven door bevoegde en erkende docenten Nederlandse Gebarentaal.


Algemeen Belangstellenden 1

De eerste cursus, Algemeen Belangstellenden 1 (AB1) gaat in op de basisvaardigheden van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Ik ga bij deze cursus er vanuit dat de cursisten nog geen vaardigheden hebben in de NGT.

Deze cursus bied ik elk najaar aan in een serie van 12 lessen. Elke les duurt 2 uur en heeft een koffie- of theepauze tussendoor.

Tijdens de lessen leer je gebaren die je kan gebruiken in de directe dagelijkse communicatie met doven. De oefeningen richten zich op de basisprincipes van de NGT en ontwikkelen je visuele, expressieve en motorische vaardigheden. Bij de cursus ontvang je een werkboek en een DVD waarop de oefeningen staan die je thuis kan oefenen. Na afloop van deze 12 lessen kan je jouw vaardigheid aantonen op één van de twee toetsavonden. Bij het succesvol halen van deze toetsavond ontvang je een officieel certificaat van je beheersing van de Nederlandse Gebarentaal op het niveau AB1.

Voor €215,- neem je deel aan de cursus AB1 en leer je in 12 lessen de basisvaardigheden van de Nederlandse Gebarentaal.


Algemeen Belangstellenden 2

Voor iedereen die na de eerste cursus nog meer wil leren bied ik de cursus Algemeen Belangstellenden 2 (AB2) aan. In deze cursus ga je verder met de vaardigheden die je tijdens je eerste cursus hebt geleerd. Deze cursus sluit aan bij de onderdelen taalvaardigheid die gegeven worden op de opleiding tolk/docent NGT aan de Hogeschool van Utrecht. Als je geïnteresseerd bent in het leren van de Nederlandse Gebarentaal is deze cursus een uitstekende aanvulling op de eerste cursus.

Deze cursus bied ik elk voorjaar aan in een serie van 12 lessen. Elke les duurt 2 uur en heeft een koffie- of theepauze tussendoor.

Tijdens de lessen verdiep je je kennis van de eerste cursus en leer je meer gebaren en grammatica dan tijdens de eerste cursus. Ook bij deze cursus ontvang je een werkboek en een DVD waarop de oefeningen staan die je thuis kan oefenen. Na afloop van deze 12 lessen kan je jouw verbeterde vaardigheid aantonen op één van de twee toetsavonden. Bij het succesvol doorstaan van deze toetsavond ontvang je een officieel certificaat van je beheersing van de Nederlandse Gebarentaal op het niveau AB2.

Voor €215,- neem je deel aan de cursus AB2 en ga je in 12 lessen je Nederlandse Gebarentaal vaardigheden verder ontwikkelen.